Klantenservice ebooks en ereaders

Hieronder vindt u een lijst met al onze veel gestelde vragen. Kies hiernaast een onderwerp om alleen de vragen over dat onderwerp te tonen. 

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: ebook@blz.nl

eBooks van Blz. worden grotendeels geleverd als EPUB met watermerk
Deze beveiliging zal verder niet meer beveiliging worden genoemd, omdat u niet wordt belemmerd in wat u met dit bestand doet, u kunt dit altijd overal naartoe verplaatsen, en lezen op de door u gewenste manier, veilig opslaan op uw apparaten is nooit een probleem, u hoeft geen procedures te doorlopen, anders dan het direct downloaden van uw eBook. Deze ebooks kunt u lezen op uw ereader, maar ook probleemloos op uw tablet, computer, smartphone.

 

Na een lange periode heb ik mijn e-reader uit de kast gehaald, deze wordt niet meer wakker

In dit soort situaties raden wij eerst aan het apparaat voor een lange tijd (minimaal 3 uur) aan de lader te hangen. Door het weinige gebruik heeft de e-reader soms een flinke stroomstoot nodig.

Het scherm van mijn tolino werkt niet meer

Ziet het scherm van de tolino er zo uit, dan is deze helaas niet meer te redden!

Als deze schade door de een val is veroorzaakt, valt dit niet onder de garantie.

 

Neem over dit probleem altijd contact met ons op!

Lenen van ebooks van de Bibliotheek is veranderd

Wij krijgen de laatste tijd vaker de melding van klanten met een Tolino e-reader dat de functionaliteit rondom het lenen van e-books van de Bibliotheek voor hen is veranderd. Tot voor kort was het met sommige van deze e-readers namelijk mogelijk om e-books van de bibliotheek te downloaden en te openen op de e-reader zonder tussenkomst van een pc of laptop.
 
Helaas wordt deze manier op dit moment niet officieel ondersteund door de bibliotheek en is het op dit moment waarschijnlijk ook niet (meer) mogelijk om op deze wijze e-books te lenen en openen op uw e-reader.
 
Voor het lenen van e-books bij de bibliotheek op uw e-reader met een behulp van een laptop of pc kunt u de volgende stappen volgen:
 
1. Het programma Adobe Digital Editions downloaden en installeren. Met dit programma kunt u uw pc en e-reader voorbereiden voor het gebruikt van de beveiligde e-books van de bibliotheek. Volgt u hiervoor de stappen uit deze handleiding.

2. E-books op de online bibliotheek lenen in het juiste formaat. Met behulp van het programma Adobe Digital Editions kunt u deze vervolgens naar uw e-reader kopiëren. Volgt u hiervoor de stappen uit deze handleiding.

3. E-reader autoriseren: Klik linksboven in de hoek op de 3 streepjes > Mijn accounts > Adobe Kopieerbeveiliging > Log hier in met de zelfde Adobe account, de boekjes zullen nu probleemloos geopend worden.

Ik heb betaald, waar is mijn downloadlink?

Onze nieuwe website levert geen downloadlink in de orderbevestiging.

Direct na uw aankoop kunt u in de webshop inloggen en via uw profiel rechtsboven, naar 'Mijn ebooks' doorklikken.

Uw laatste aankoop staat bovenaan, met een Download-knop ernaast. Klik op de knop om direct uw ebook te downloaden, en op de gebruikelijke manier over te plaatsen naar bijv. uw ereader.

Zo kunt u direct aan het lezen! 

Hoe koppel ik mijn Blz.-account aan mijn tolino ereader?

Binnenkort kunt u met uw Blz.-account inloggen op uw ereader.

Door middel van een software update op uw ereader wordt dit mogelijk gemaakt. Nadat u uw ereader heeft geupdate kunt u opnieuw inloggen. Eventuele aankopen die u bij Standaard Boekhandel heeft geplaatst kunt u dan overzetten naar uw nieuwe Blz.-account.

Dit doet u door gebruik te maken van de 'Bibliotheek koppelen'-functie in het menu-item 'Mijn accounts en tolino Cloud' op uw tolino ereader.

Is Blz. gekoppeld aan LeesID?

De eBooks die Blz. vanaf 22 september 2014 verkoopt, kunt u meteen toevoegen aan de digitale boekenkast. Alle ebooks die u vanaf 22 september 2014 heeft gekocht, komen op de LeesID-boekenplank terecht. Meer informatie

Heeft u in het verleden eBooks bij Kobo besteld? Kobo zal binnenkort ook aansluiten bij LeesID waardoor ook Kobo eBooks aan uw digitale boekenkast toegevoegd kunnen worden. Zodra Kobo ook is aangesloten zullen wij dit hier vermelden.

Hoe download ik een ebook?

Om een ebook te downloaden, bijvoorbeeld op de computer, heeft u geen programma nodig. (Indien het downloaden slechts is bedoeld om over te plaatsen naar een ereader).

Beschikt u over onze nieuwe tolino ereader, dan is downloaden via WiFi extreem gemakkelijk, na aankoop kunt u direct synchroniseren.

Om een ebook te lezen op bijvoorbeeld een computer, kunt u een programma als Adobe Digital Editions gebruiken. Wilt u het ebook direct overplaatsen naar een ereader of ander apparaat, dan kunt u dit direct doen via de Windows Verkenner of de Finder in geval u een Mac gebruikt.

Installeer a.u.b. de benodigde app of programma voordat u verder gaat met ebooks downloaden. Indien u een ebook al gedownload had voordat u de benodigde app of programma installeerde kunt u het beste het ebook nog een keer downloaden.

Windows- of Mac OS X-gebruikers: uw leesapparaten en ebooks in EPUB- of PDF-formaat kunnen het eenvoudigst via de gratis Adobe Digital Editions-software beheerd worden. Tijdens de installatie zult u gevraagd worden of u een Adobe ID wilt verkrijgen om uw computer te autoriseren. Dit is geen verplichte stap meer, aangezien vrijwel alle Nederlandstalige ebooks die wij verkopen op dit moment slechts beveiligd worden d.m.v. watermerk. Download u al jaren via de boekhandel, dan heeft u in het verleden vermoedelijk al een Adobe ID aangemaakt, en is het belangrijk hetzelfde ID te blijven gebruiken, op al uw apparaten, om deze oude(re) ebooks te kunnen blijven lezen.

Bij het downloaden van een ebook, indien het een EPUB met Adobe-DRM of PDF met Adobe-DRM betreft (dit wordt op onze website aangegeven bij het type bestand), kies a.u.b. voor openen door Adobe Digital Editions. In alle overige gevallen, kies a.u.b. om het bestand op te slaan, dus niet om het automatisch te laten openen. Start vervolgens Adobe Digital Editions op, klik op het menu “Bibliotheek” linksboven, en open uw net opgeslagen bestand via de menu-optie “Item aan bibliotheek toevoegen”.

Linux: het gratis programma Calibre kan onze ebooks beveiligd met watermerk-DRM en onbeveiligde eBooks openen. (Let op: Calibre is helaas niet in staat om ebooks beveiligd met Adobe-DRM te openen.)

iPhone of iPad: Via de AppStore, installeer bijvoorbeeld de app "Bluefire Reader". Bij de eerste keer opstarten zult u gevraagd worden of u een Adobe ID wilt verkrijgen om Bluefire Reader te autoriseren. Dit is niet meer noodzakelijk voor ebooks recent via de boekhandel gekocht. Kocht u al jaren via de boekhandel en wilt u eBooks lezen beveiligd met Adobe DRM, doe dit dan wél. Vervolgens kunt u rechtstreeks in Safari ebooks downloaden en zullen ze automatisch in Bluefire Reader openen. Overigens kunt u recente Nederlandstalige aankopen ook direct openen in iBooks. (Meegeleverd als de nieuwste update van iOS is geplaatst op uw iPad).

Android-apparaat: Via de Google Play Store of de site van Aldiko, installeer bijvoorbeeld de app “Aldiko Book Reader”. Via het menu (de drie streepjes linksboven in de app) tikt u door naar “Bestanden”, vink uw “Download”-map aan en tik op het boxje met pijltje naar beneden in de rechterbovenhoek, om ebooks gedownload op uw Android-apparaat direct toe te voegen aan uw bibliotheek.

Ik ben op zoek naar Engelstalige ebooks

Op dit moment leveren wij weinig Engelstalige ebooks, wij hopen hier in de nabije toekomst verandering in te brengen, en zullen duidelijk aankondigen wanneer ons aanbod wordt uitgebreid.

Kan de boekhandel mij helpen om ebooks te kopen?

Uiteraard. Als u graag ebooks wilt lezen, maar geen zin heeft in het kopen, downloaden, op uw leesapparaten plaatsen, etc., kunt u gerust een Blz.-boekhandel binnenlopen en wil de boekhandel u hier graag mee helpen.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Dit kan op de computer met iDEAL, PayPal, credit card en de Boekenbon-cadeaukaart.

Dit kan op de tolino ereader met iDEAL (alleen Rabobank is voorlopig nog niet mogelijk), credit card (voorlopig alleen Visa), PayPal, en de Boekenbon-cadeaukaart.

Voordelen van onze nieuwe tolino ebooks op een rijtje
 • Met de aanschaf van ebooks via onze nieuwe ebook-partner tolino ondersteunt u uw lokale Blz.-boekhandel. Met Kobo ebooks doet u dit dus niet meer.
 • De Boekenbon-cadeaukaart is ook te verzilveren op ebooks
 • U kunt gewoon betalen met iDEAL
 • U heeft weer een winkelmandje voor ebooks waardoor u ook meerdere ebooks in één keer kunt aanschaffen
 • De ebooks hebben een watermerk (Bij Kobo ging het om Adobe DRM, wanneer u geen Kobo ereader gebruikt). Watermerk is klantvriendelijker en minder gesloten waardoor het gemakkelijker is zelf vrij over uw ebooks te beschikken, u kunt lezen op welk apparaat u maar wilt (ook uw Kobo ereader) zonder speciale apps, ook op Apple apparatuur kunt u de ebooks nu eenvoudig in iBooks inladen
 • Wij kunnen u meer aantrekkelijke prijsacties bieden
 • Eén account. U blijft binnen de Blz.-omgeving waardoor u geen extra account meer nodig heeft en u blijft dus klant van de Libris-boekhandel
 • Eén, Nederlandstalig aanspreekpunt voor de helpdesk: ebook@blz.nl
 • Blz. is sinds vorig jaar aangesloten bij LeesID, u heeft dan altijd en overal toegang tot uw ebooks (binnenkort weer actief)
Kan een ebook na aanschaf, retourneerd worden?

Herroepingsrecht is uitgesloten voor ebooks en luisterboeken. Een download van een ebook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat het ebook is betaald.

Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dat?

U kunt een Boekenbon-cadeaukaart cadeau doen, waarmee de ontvanger ebooks kan aanschaffen. U koopt de Boekenbon-cadeaukaart bij de Blz.-boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon-cadeaukaart is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Daarnaast is verreweg het grootste deel van de Nederlandse ebooks verkrijgbaar als EPUB met watermerk. Dit betekent dat u het ebook na aankoop direct kunt downloaden, en kunt geven als cadeau.

Kan ik een Boekenbon-cadeaukaart ook gebruiken voor Blz. ebooks?

Ja dat kan! U kunt direct bij Blz. terecht voor ebooks, dit betekent dat de Boekenbon-cadeaukaart ook in te leveren is bij aanschaf van ebooks. U kunt de Boekenbon-cadeaukaart dus ook cadeau doen voor het kopen van ebooks.

Ik heb nog een ebookbon of -kaart van vóór 28 februari 2012, wat moet ik daarmee doen?

Ebookbonnen en ebookkaarten van vóór 28 februari 2012 kunnen helaas niet meer verzilverd worden in de webshop. Tolino is onze nieuwe partner op het gebied van ebooks en ereaders.

Heeft u nog een oude bon of kaart? Bepaal dan de eerste drie letters van het bonnummer – bijvoorbeeld “EBB” voor “EBB-12345-67890” en, afhankelijk hiervan:

•EBB: stuur een e-mail naar ebook@blz.nl met vermelding van het exacte bonnummer, uw bank- of girorekening, en de naam en woonplaats van de rekeninghouder. U krijgt dan de (rest)waarde van de bon op uw rekening gestort.
•EBK: stuur een e-mail naar ebook@blz.nl met vermelding van het exacte kaartnummer, uw bank- of girorekening, en de naam en woonplaats van de rekeninghouder. U krijgt dan de aankoopwaarde van de kaart op uw rekening gestort.
•Overig: stuur een e-mail naar ebook@blz.nl met vermelding van het exacte bonnummer, en waar u de bon of de bijbehorende ereader gekocht heeft.

Kan ik een USB-oplader van een andere fabrikant gebruiken om mijn ereader rechtstreeks op te laden, zonder tussenkomst van een computer?

Ja, zolang de oplader een output van 5V DC / 1A heeft zou dit geen probleem moeten zijn.

Hoe autoriseer of deautoriseer ik een ereader of computer met mijn Adobe ID?

Dit is alleen van toepassing op ebooks beveiligd met Adobe-DRM. Verreweg de meeste ebooks die wij op het moment verkopen, zijn ebooks beveiligd met watermerk-DRM, en daar speelt het Adobe ID geen rol.

Autoriseren:

Autoriseren hoort automatisch via het programma Adobe Digital Editions gedaan te worden. Zie a.u.b. de onderwerpen Hoe download ik een ebook en Hoe kopieer ik een ebook naar mijn leesapparaat hierboven voor meer details. Een computer kan eventueel ook handmatig geautoriseerd worden via het menu-item "Bibliotheek -> Computer autoriseren..." in Adobe Digital Editions.

Deautoriseren:

Windows-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-E (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-D (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.

Apple Mac OS X-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-E (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-D (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.
Wat is LeesID?

LeesID is een samenwerking van alle grote ebookverkopers in Nederland. Dit systeem is opgezet om u altijd over al uw aankopen te laten beschikken, ook al zijn deze ebooks bij verschillende aanbieders aangeschaft.

Blz./tolino sluit zich dit jaar ook opnieuw aan bij LeesID. Kobo (onze vorige ebook-leverancier heeft ooit beloofd LeesID in orde te maken maar dit is tot op heden nog geen realiteit). Meer informatie over LeesID

Wat is een ebook?

Een ebook is een boek in digitale vorm, d.w.z., een boek dat rechtstreeks gelezen kan worden op uw computer, een zogenaamde ereader (bijvoorbeeld een Tolino, Sony, Kobo, etc.), of zelfs op uw tablet of telefoon!

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet meer geannuleerd of geretourneerd worden!

Welke ereader verkoopt Blz.?

Vanaf 22 september 2014 werken wij samen met een nieuwe leverancier van ebooks: tolino. Dit betekent voor u dat u meer vrijheid heeft in het lezen van uw ebooks en dat het bestellen van ebooks via de Blz.-boekhandel een stuk gemakkelijker is geworden.

Wij verkopen de tolino ereader waarmee u direct uw lokale boekhandel ondersteunt: De tolino shine is testwinnaar Duitse consumentenbond en de tolino vision 2 heeft het Duitse consumentenbond predicaat 'Zeer goed'. Meer informatie over de tolino ereaders.

Dit betekent dan ook dat we geen Kobo ereaders en Kobo ebooks meer aanbieden via de webshop.

Is het Azerty toetsenbord op een tolino anders in te stellen, op Qwerty bijvoorbeeld?

Indien uw tolino shine nog een Azerty-toetsenbord toont, is het van belang met WiFi te verbinden, zodat u de meest recente update kunt plaatsen. Met versie 1.5.3 van de software kunt u 'Nederlands' als taal instellen, en werken met uw bekende Qwerty-toetsenbord.

Wat is 'Gebruikersaccount' in het menu van tolino?

De Tolino geleverd voor februari 2015 is afkomstig van de Standaard Boekhandel (België).
De kop 'gebruikersaccount' terug te vinden in het menu, evenals 'aanmelden' op het hoofdscherm, draaien om aanmelding bij de webshop van onze zuiderburen.

U hoeft hier niets mee te doen, maar mocht u wel willen winkelen via de Standaard Boekhandel, dan kunt u zich bij vragen n.a.v. uw aankoop beter direct bij hen melden.

Ik heb een Kobo, kan ik na 22 september 2014 gekochte ebooks bij Blz. nu ook lezen?

Natuurlijk, u dient het EPUB bestand wat u bij ons heeft aangeschaft te plaatsen direct op uw Kobo ereader, dit kan eenvoudig via de Windows Verkenner/Apple Finder.
U hoeft het bij ons gedownloade bestand slechts over te plaatsen naar uw ereader/App op smartphone of tablet, om direct te beginnen met lezen.
Wij verkopen ook nog enkele ebooks die door de uitgeverij zijn beveiligd met Adobe DRM, als dat bij uw aankoop het geval is, kunt u hierboven kijken voor de tips van het downloaden via Adobe Digital Editions.

Kan ik mijn bestaande ebooks op een Kobo ereader lezen?

Ja, de Kobo ereader ondersteunt EPUB-formaat met Adobe- of watermerk-DRM, dus zolang een ebook een van deze formaten heeft kan het zonder probleem op een Kobo ereader gelezen worden.

Een .ePub bestand kunt u direct via de Windows Verkenner op de Kobo plaatsen, let op dat u geen eigen mappenstructuur aanmaakt op de Kobo, het bestand dient direct in de hoofdmap van de Kobo te worden geplaatst. Na veilig afkoppelen verschijnt de melding 'inhoud verwerken' op de ereader, let op of de % meter 100% bereikt, u kunt dan beginnen met lezen.

Heeft u ebooks in Adobe Digital Editions staan? Dan kunt u deze direct op de Kobo plaatsen door de Kobo te koppelen met Adobe Digital Editions actief, er zal worden gevraagd om autorisatie, u gaat akkoord, en kunt ebooks verschuiven naar de Kobo boekenplank zoals u gewend was van uw eerdere ereader(s).

Heeft u vragen over uw Kobo ereader dan verwijzen wij u graag door naar de helpdesk van Kobo

Ik heb ooit een Kobo gekocht bij (een) Blz.-(boekhandel), hoe zit dat met de garantie?

Natuurlijk heeft u met een aankoopbewijs gewoon recht op 2 jaar garantie op uw Kobo ereader, u kunt met al uw vragen bij ons terecht, kijk naar onze lijst met meest gestelde vragen of neem contact op met ebook@blz.nl

Dit betreft alle Kobo ereaders die voor 22 september 2014 zijn aangeschaft bij Blz.nl of in de Blz.-boekhandel. Heeft u na 22 september 2014 een Kobo ereader aangeschaft dan verwijzen wij u graag door met de helpdesk van Kobo. Bereikbaar door een mail te sturen aan help.nl@kobobooks.com

Waar is mijn Kobo ebook?

Ebooks die worden gekocht via Kobo, zijn altijd beschikbaar via uw Kobo bibliotheek.

Met de aanschaf van ebooks via onze nieuwe ebook-partner tolino ondersteunt u uw lokale Blz.-boekhandel. Met Kobo ebooks doet u dit dus NIET MEER.

Wanneer u een Kobo ereader gebruikt, hoeft u alleen te synchroniseren om uw aankopen te gaan lezen. Synchroniseren kan via de 'Sync' knop op uw Kobo Home-scherm.
Indien u geen WiFi gebruikt thuis, kunt u synchroniseren door uw Kobo Desktop programma te starten vanaf het bureaublad van uw computer. U sluit de Kobo aan en kiest voor 'Verbinden'. Synchronisatie zou nu automatisch moeten plaatsvinden, u kunt dit controleren via de 'ereader' tab in het Kobo Desktop programma op de computer. Vergeet u niet 'ontkoppelen' te klikken voor u de ereader afkoppelt van de computer.

Twijfelt u of de aankoop geslaagd is, controleer uw e-mail, Kobo stuurt altijd direct een aankoopbevestiging.
Surf naar de Kobo website: www.kobobooks.nl en klik rechtsboven na aanmelden op 'mijn bibliotheek', hier staat een overzicht van al uw Kobo ebooks.

Hoe verwijder ik ebooks van een Kobo ereader?

Sinds de meest recente updates voor de Aura HD en Glo ereaders, is een groot deel van het menu vernieuwd. In de bibliotheek zit geen ‘3 streepjes’-knop meer naast elk ebook, waar de opties door tevoorschijn werden getoverd in het verleden. In plaats daarvan is de tactiek nu Touch & Hold geworden, dat betekent: langer vasthouden voor de opties.
U opent een ebook nog steeds door het aan te tikken. Door een titel langer vast te houden, kunt u deze archiveren/verwijderen etc. Wij hopen dat u zo de bibliotheek weer schoon kunt houden, ook in de drukke zomermaanden.

Ook is de bladerfunctie in de bibliotheek veranderd. Vanaf nu veegt u over het scherm, dit kan in alle richtingen, om door de bibliotheek te bladeren. Ook kunt u door op pagina 1 van x (rechtsbovenin) te klikken, direct een pagina verderop invullen daar meteen heen te gaan. Wij hopen dat u zo weer prettig en vlot door de bibliotheek heen kunt om uw collectie te bekijken.

Hoe blader ik op mijn Kobo Glo / Aura HD door de bibliotheek?

Sinds de meest recente updates voor de Aura HD en Glo ereaders, is het menu weer een beetje aangepast.
In de bibliotheek zit geen '3 streepjes'-knop meer naast elk ebook, waar de opties door tevoorschijn werden getoverd in het verleden.

Ook is de bladerfunctie in de bibliotheek veranderd. Vanaf nu veegt u over het scherm, dit kan in alle richtingen, om door de bibliotheek te bladeren. Ook kunt u door op pagina 1 van x (rechtsbovenin) te klikken, direct een pagina verderop invullen daar meteen heen te gaan. Wij hopen dat u zo weer prettig en vlot door de bibliotheek heen kunt om uw collectie te bekijken.

Zoekt u een handleiding van een Kobo ereader of tablet?

Hier vindt u alle handleidingen van Kobo.

Mijn Kobo reageert niet meer

Vaak gaat het bijvoorbeeld om een lege accu, sluit dus eerst een oplader voor het stopcontact aan, dit mag ook de oplader van een smartphone zijn, als de aansluiting maar Micro USB is.
U hoeft geen knoppen in te drukken.

Probeer dan eventueel 'de paperclip' (dit is gewoon een herstart van uw apparaat): U zou een klik moeten voelen als u met een paperclip in het gaatje drukt, het apparaat zou meteen opnieuw moeten opstarten, voor de verschillende locaties:
Kobo Touch: aan de achterkant, middenin de onderste helft van het apparaat, zit het gaatje.

Kobo Glo/Aura/Aura HD: aan de onderkant, naast de USB poort zit het gaatje.
Kobo Mini: verwijder de 'snapback' door aan de rechterbovenhoek de achterkant los te halen, links in de onderste helft van het apparaat zit het gaatje.

Reageert het apparaat niet, maar het lampje wel? Dan kan een fabrieksinstellingen-reset uitkomst bieden:

Kobo Touch: Met de 'Home'-knop onder het scherm ingedrukt, oplader verbinden, er zou een rood lampje moeten gaan branden, en dan een wit lampje moeten gaan flikkeren.
Er wordt een fabrieksinstellingen-reset gedaan, (u ziet 'restoring' en een zandloper in beeld), na een aantal minuten kan het apparaat met de computer worden verbonden.
Geen rood lampje? Probeer dan met oplader aangesloten, en de 'Home'-knop ingedrukt, een paperclip in het gaatje aan de achterkant te duwen, tot u een klik voelt, het apparaat zou moeten resetten.

(U ziet 'restoring' en een zandloper in beeld). Als het Read On-logo verschijnt is de reset geslaagd, en kunt u de ereader opstarten om opnieuw te koppelen aan uw Kobo account.

Kobo Glo/Aura/Aura HD: Met de Licht-knop ingedrukt,
oplader verbinden, er zou een rood lampje moeten gaan branden, en dan een wit lampje moeten gaan flikkeren.
Er wordt een fabrieksinstellingen-reset gedaan, na een aantal minuten kan het apparaat met de computer worden verbonden.

Geen rood lampje? Probeer dan met oplader aangesloten, en de 'Licht'-knop ingedrukt, een paperclip in het gaatje aan de achterkant te duwen, tot u een klik voelt, het apparaat zou moeten resetten
(U ziet 'restoring' en een zandloper in beeld). Als het Read On-logo verschijnt is de reset geslaagd, en kunt u de ereader opstarten om opnieuw te koppelen aan uw Kobo account.

Inloggegevens van Kobo werken niet bij Blz.

Bent u pas met een Kobo ereader begonnen met ereading, (of heeft u na januari 2012 voor het eerst via Blz. een ebook gekocht) dan heeft u misschien slechts een account bij onze vorige partner, Kobo.

Ook als u via ons deze nieuwsbrief ontvangt, hoeft u geen Blz. account te hebben. (Aanmelding op de nieuwsbrief staat los van een account).
Blijkt uw e-mailadres dus onbekend als u wilt inloggen op Blz.nl, dan kunt u direct een eigen account aanmaken. Dit staat los van uw Kobo account.

Bij ons download u bijna altijd direct een EPUB bestand met watermerk, dit soort bestanden zijn vrij te verplaatsen naar al uw apparaten!

Bovendien kunt u bij Libris direct een koppeling maken met LeesID en zo al uw aankopen centraliseren, binnen enkele maanden zou Kobo hier ook mee moeten gaan samenwerken, zo krijgt u een mooie overzichtelijke plek met al uw aankopen.

Welke type (beveiliging) ebooks verkoopt Blz.

Wij verkopen sinds 2014 EPUB ebooks met watermerk, dit houdt in, dat u aankopen bij Blz. gedaan, eenvoudig kunt plaatsen op al uw apparaten. Delen binnen een huishouden is nog nooit zo makkelijk geweest.

Welke type (beveiliging) ebooks bestaan er?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

 • Watermerk-DRM: een watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren. 99% van de ebooks die wij op dit moment verkopen, is een ebook met watermerk, en dus vrij te verplaatsen naar al uw apparaten.
 • Adobe Digital Rights Management (DRM): met dit beveiligingssysteem moet u eerst een Adobe ID verkrijgen, en vervolgens mag u aangeschafte ebooks op een maximum van zes verschillende leesapparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID mogen dus ebooks delen!
Enkele ebooks worden nog geleverd als Adobe-DRM EPUB (beveiligd) bestand

Enkele ebooks worden nog geleverd als Adobe-DRM EPUB-bestand, dit zal duidelijk vermeld worden voordat u tot koop overgaat.

Indien het in uw geval om een beveiligd ebook gaat, is het belangrijk uw Adobe ID te controleren binnen het Adobe Digital Editions programma, of Sony Reader for PC, indien u met een Sony ereader leest.
Op een tablet of smartphone kunt u middels programma's als Bluefire Reader (iPhone/iPad). Ook Google Play Books of Aldiko kunt u gebruiken op veel (Android) apparaten.

Extra informatie over Adobe ID beveiliging:

Voortaan zijn alle downloadstappen via Libris hetzelfde, of u nou een tolino ereader gebruikt, of een ereader van een ander merk, maakt geen verschil.
Uw download gaat altijd via de boekhandel, en uw aankoop levert dus altijd een bijdrage aan uw lokale boekhandel.