Ebook vragen

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: ebook@libris.nl

Ik heb betaald, waar is mijn downloadlink?

Onze nieuwe website levert geen downloadlink in de orderbevestiging.

Direct na uw aankoop kunt u in de webshop inloggen en via uw profiel rechtsboven, naar 'Mijn ebooks' doorklikken.

Uw laatste aankoop staat bovenaan, met een Download-knop ernaast. Klik op de knop om direct uw ebook te downloaden, en op de gebruikelijke manier over te plaatsen naar bijv. uw ereader.

Zo kunt u direct aan het lezen! 

Hoe koppel ik mijn Blz.-account aan mijn tolino ereader?

Binnenkort kunt u met uw Blz.-account inloggen op uw ereader.

Door middel van een software update op uw ereader wordt dit mogelijk gemaakt. Nadat u uw ereader heeft geupdate kunt u opnieuw inloggen. Eventuele aankopen die u bij Standaard Boekhandel heeft geplaatst kunt u dan overzetten naar uw nieuwe Blz.-account.

Dit doet u door gebruik te maken van de 'Bibliotheek koppelen'-functie in het menu-item 'Mijn accounts en tolino Cloud' op uw tolino ereader.

Is Blz. gekoppeld aan LeesID?

De eBooks die Blz. vanaf 22 september 2014 verkoopt, kunt u meteen toevoegen aan de digitale boekenkast. Alle ebooks die u vanaf 22 september 2014 heeft gekocht, komen op de LeesID-boekenplank terecht. Meer informatie

Heeft u in het verleden eBooks bij Kobo besteld? Kobo zal binnenkort ook aansluiten bij LeesID waardoor ook Kobo eBooks aan uw digitale boekenkast toegevoegd kunnen worden. Zodra Kobo ook is aangesloten zullen wij dit hier vermelden.

Hoe download ik een ebook?

Om een ebook te downloaden, bijvoorbeeld op de computer, heeft u geen programma nodig. (Indien het downloaden slechts is bedoeld om over te plaatsen naar een ereader).

Beschikt u over onze nieuwe tolino ereader, dan is downloaden via WiFi extreem gemakkelijk, na aankoop kunt u direct synchroniseren.

Om een ebook te lezen op bijvoorbeeld een computer, kunt u een programma als Adobe Digital Editions gebruiken. Wilt u het ebook direct overplaatsen naar een ereader of ander apparaat, dan kunt u dit direct doen via de Windows Verkenner of de Finder in geval u een Mac gebruikt.

Installeer a.u.b. de benodigde app of programma voordat u verder gaat met ebooks downloaden. Indien u een ebook al gedownload had voordat u de benodigde app of programma installeerde kunt u het beste het ebook nog een keer downloaden.

Windows- of Mac OS X-gebruikers: uw leesapparaten en ebooks in EPUB- of PDF-formaat kunnen het eenvoudigst via de gratis Adobe Digital Editions-software beheerd worden. Tijdens de installatie zult u gevraagd worden of u een Adobe ID wilt verkrijgen om uw computer te autoriseren. Dit is geen verplichte stap meer, aangezien vrijwel alle Nederlandstalige ebooks die wij verkopen op dit moment slechts beveiligd worden d.m.v. watermerk. Download u al jaren via de boekhandel, dan heeft u in het verleden vermoedelijk al een Adobe ID aangemaakt, en is het belangrijk hetzelfde ID te blijven gebruiken, op al uw apparaten, om deze oude(re) ebooks te kunnen blijven lezen.

Bij het downloaden van een ebook, indien het een EPUB met Adobe-DRM of PDF met Adobe-DRM betreft (dit wordt op onze website aangegeven bij het type bestand), kies a.u.b. voor openen door Adobe Digital Editions. In alle overige gevallen, kies a.u.b. om het bestand op te slaan, dus niet om het automatisch te laten openen. Start vervolgens Adobe Digital Editions op, klik op het menu “Bibliotheek” linksboven, en open uw net opgeslagen bestand via de menu-optie “Item aan bibliotheek toevoegen”.

Linux: het gratis programma Calibre kan onze ebooks beveiligd met watermerk-DRM en onbeveiligde eBooks openen. (Let op: Calibre is helaas niet in staat om ebooks beveiligd met Adobe-DRM te openen.)

iPhone of iPad: Via de AppStore, installeer bijvoorbeeld de app "Bluefire Reader". Bij de eerste keer opstarten zult u gevraagd worden of u een Adobe ID wilt verkrijgen om Bluefire Reader te autoriseren. Dit is niet meer noodzakelijk voor ebooks recent via de boekhandel gekocht. Kocht u al jaren via de boekhandel en wilt u eBooks lezen beveiligd met Adobe DRM, doe dit dan wél. Vervolgens kunt u rechtstreeks in Safari ebooks downloaden en zullen ze automatisch in Bluefire Reader openen. Overigens kunt u recente Nederlandstalige aankopen ook direct openen in iBooks. (Meegeleverd als de nieuwste update van iOS is geplaatst op uw iPad).

Android-apparaat: Via de Google Play Store of de site van Aldiko, installeer bijvoorbeeld de app “Aldiko Book Reader”. Via het menu (de drie streepjes linksboven in de app) tikt u door naar “Bestanden”, vink uw “Download”-map aan en tik op het boxje met pijltje naar beneden in de rechterbovenhoek, om ebooks gedownload op uw Android-apparaat direct toe te voegen aan uw bibliotheek.

Ik ben op zoek naar Engelstalige ebooks

Op dit moment leveren wij weinig Engelstalige ebooks, wij hopen hier in de nabije toekomst verandering in te brengen, en zullen duidelijk aankondigen wanneer ons aanbod wordt uitgebreid.

Kan de boekhandel mij helpen om ebooks te kopen?

Uiteraard. Als u graag ebooks wilt lezen, maar geen zin heeft in het kopen, downloaden, op uw leesapparaten plaatsen, etc., kunt u gerust een Blz.-boekhandel binnenlopen en wil de boekhandel u hier graag mee helpen.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Dit kan op de computer met iDEAL, PayPal, credit card en de Boekenbon-cadeaukaart.

Dit kan op de tolino ereader met iDEAL (alleen Rabobank is voorlopig nog niet mogelijk), credit card (voorlopig alleen Visa), PayPal, en de Boekenbon-cadeaukaart.

Voordelen van onze nieuwe tolino ebooks op een rijtje
 • Met de aanschaf van ebooks via onze nieuwe ebook-partner tolino ondersteunt u uw lokale Blz.-boekhandel. Met Kobo ebooks doet u dit dus niet meer.
 • De Boekenbon-cadeaukaart is ook te verzilveren op ebooks
 • U kunt gewoon betalen met iDEAL
 • U heeft weer een winkelmandje voor ebooks waardoor u ook meerdere ebooks in één keer kunt aanschaffen
 • De ebooks hebben een watermerk (Bij Kobo ging het om Adobe DRM, wanneer u geen Kobo ereader gebruikt). Watermerk is klantvriendelijker en minder gesloten waardoor het gemakkelijker is zelf vrij over uw ebooks te beschikken, u kunt lezen op welk apparaat u maar wilt (ook uw Kobo ereader) zonder speciale apps, ook op Apple apparatuur kunt u de ebooks nu eenvoudig in iBooks inladen
 • Wij kunnen u meer aantrekkelijke prijsacties bieden
 • Eén account. U blijft binnen de Blz.-omgeving waardoor u geen extra account meer nodig heeft en u blijft dus klant van de Libris-boekhandel
 • Eén, Nederlandstalig aanspreekpunt voor de helpdesk: ebook@blz.nl
 • Blz. is sinds vorig jaar aangesloten bij LeesID, u heeft dan altijd en overal toegang tot uw ebooks (binnenkort weer actief)
Kan een ebook na aanschaf, retourneerd worden?

Herroepingsrecht is uitgesloten voor ebooks en luisterboeken. Een download van een ebook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat het ebook is betaald.

Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dat?

U kunt een Boekenbon-cadeaukaart cadeau doen, waarmee de ontvanger ebooks kan aanschaffen. U koopt de Boekenbon-cadeaukaart bij de Blz.-boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon-cadeaukaart is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Daarnaast is verreweg het grootste deel van de Nederlandse ebooks verkrijgbaar als EPUB met watermerk. Dit betekent dat u het ebook na aankoop direct kunt downloaden, en kunt geven als cadeau.

Kan ik een Boekenbon-cadeaukaart ook gebruiken voor Blz. ebooks?

Ja dat kan! U kunt direct bij Blz. terecht voor ebooks, dit betekent dat de Boekenbon-cadeaukaart ook in te leveren is bij aanschaf van ebooks. U kunt de Boekenbon-cadeaukaart dus ook cadeau doen voor het kopen van ebooks.

Ik heb nog een ebookbon of -kaart van vóór 28 februari 2012, wat moet ik daarmee doen?

Ebookbonnen en ebookkaarten van vóór 28 februari 2012 kunnen helaas niet meer verzilverd worden in de webshop. Tolino is onze nieuwe partner op het gebied van ebooks en ereaders.

Heeft u nog een oude bon of kaart? Bepaal dan de eerste drie letters van het bonnummer – bijvoorbeeld “EBB” voor “EBB-12345-67890” en, afhankelijk hiervan:

•EBB: stuur een e-mail naar ebook@blz.nl met vermelding van het exacte bonnummer, uw bank- of girorekening, en de naam en woonplaats van de rekeninghouder. U krijgt dan de (rest)waarde van de bon op uw rekening gestort.
•EBK: stuur een e-mail naar ebook@blz.nl met vermelding van het exacte kaartnummer, uw bank- of girorekening, en de naam en woonplaats van de rekeninghouder. U krijgt dan de aankoopwaarde van de kaart op uw rekening gestort.
•Overig: stuur een e-mail naar ebook@blz.nl met vermelding van het exacte bonnummer, en waar u de bon of de bijbehorende ereader gekocht heeft.

Kan ik een USB-oplader van een andere fabrikant gebruiken om mijn ereader rechtstreeks op te laden, zonder tussenkomst van een computer?

Ja, zolang de oplader een output van 5V DC / 1A heeft zou dit geen probleem moeten zijn.

Hoe autoriseer of deautoriseer ik een ereader of computer met mijn Adobe ID?

Dit is alleen van toepassing op ebooks beveiligd met Adobe-DRM. Verreweg de meeste ebooks die wij op het moment verkopen, zijn ebooks beveiligd met watermerk-DRM, en daar speelt het Adobe ID geen rol.

Autoriseren:

Autoriseren hoort automatisch via het programma Adobe Digital Editions gedaan te worden. Zie a.u.b. de onderwerpen Hoe download ik een ebook en Hoe kopieer ik een ebook naar mijn leesapparaat hierboven voor meer details. Een computer kan eventueel ook handmatig geautoriseerd worden via het menu-item "Bibliotheek -> Computer autoriseren..." in Adobe Digital Editions.

Deautoriseren:

Windows-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-E (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-D (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.

Apple Mac OS X-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-E (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-D (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.
Wat is LeesID?

LeesID is een samenwerking van alle grote ebookverkopers in Nederland. Dit systeem is opgezet om u altijd over al uw aankopen te laten beschikken, ook al zijn deze ebooks bij verschillende aanbieders aangeschaft.

Blz./tolino sluit zich dit jaar ook opnieuw aan bij LeesID. Kobo (onze vorige ebook-leverancier heeft ooit beloofd LeesID in orde te maken maar dit is tot op heden nog geen realiteit). Meer informatie over LeesID

Wat is een ebook?

Een ebook is een boek in digitale vorm, d.w.z., een boek dat rechtstreeks gelezen kan worden op uw computer, een zogenaamde ereader (bijvoorbeeld een Tolino, Sony, Kobo, etc.), of zelfs op uw tablet of telefoon!

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet meer geannuleerd of geretourneerd worden!