Wereldgeschiedenis van Nederland

woensdag 23 januari 2019 20:00
Wereldgeschiedenis van Nederland

Jeroen Touwen en Maurits Ebben geven op 23 januari een inleiding op het boek Wereldgeschiedenis van Nederland. In de Bibliotheek van Oegstgeest, Lange Voort 2T.

Aanvang 20.00 uur. Toegang 10 euro. Kaarten te koop bij Bibliotheek, K en O Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel.

 

Jeroen Touwen is oud-inwoner van Oegstgeest en doceert Sociale en Economische Geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij schreef het deel 1972 over ‘De impact van het Rapport van de Club van Rome’.

Jeroen Touwen:  Een wereldgeschiedenis van één land, contradictie of vanzelfsprekendheid? Van -70.000 tot en met 2017 aan de hand van 118 essays.

Als mederedacteur van De Wereldgeschiedenis van Nederland (750 pp, 118 hoofdstukken, 125 auteurs) licht Jeroen Touwen de ontstaansgeschiedenis en noodzaak toe van het boek. Hij zal u vertellen hoe u het kunt lezen en wat u ervan kunt verwachten. Aan de hand van enkele voorbeelden krijgt u een indruk van de inhoud.

 

Maurits Ebben is inwoner van Oegstgeest en doceert Vaderlandse Geschiedenis voor de Vroegmoderne tijd aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is specialist op het gebied van de buitenlandse betrekkingen van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De relaties met de Iberische wereld hebben daarbij zijn bijzondere aandacht.

Hij zal spreken over het einde van de Tachtigjarige Oorlog, naar aanleiding van het deel 1648 over de Vrede van Munster, zijn aandeel in Wereldgeschiedenis van Nederland.

Maurits Ebben: 1648 De Vrede van Munster. Rebellen worden medespelers

De vrede die de Republiek der Verenigde Nederlanden met de Spaanse koning in 1648 te Munster sloot, is een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. De Republiek trad als officieel erkende soevereine staat toe tot de wereld met een eigen territorium en invloedssferen in Oost- en West-Indië. Sindsdien hebben Nederlanders een constructieve bijdrage geleverd aan de internationale orde.

   

  Jeroen Touwen      Maurits Ebben

In Wereldgeschiedenis van Nederland vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis, onder wie Martine Gosselink, Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Gert Oostindie, Lodewijk Petram en Suze Zijlstra. In dit verhelderende en prikkelende boek laten zij zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren heeft ontwikkeld. Van de vondst van oermens Krijn in de Noordzee tot orkaan Irma op Sint Maarten en van Bonifatius tot Pim Fortuyn – aan de hand van talloze grote en kleine historische ontwikkelingen en gebeurtenissen laat Wereldgeschiedenis van Nederland zien hoezeer Nederland verbonden is met de wereld, en de wereld met Nederland. Wereldgeschiedenis van Nederland is een uitgave van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een KNAW-onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en literatuur.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : blz