Inez van Oord: On tour met broer (Jos)

dinsdag 30 oktober 2018 20:00
Inez van Oord: On tour met broer (Jos)

Op dinsdag 30 oktober organiseren de Hervormdekapel Wierden en boek en kantoorvakhandel Reterink een avond met Inez en Jos Van Oord. Zij zullen samen in gesprek gaan over 'Rebible, ontdekking van vergeten verhalen'. Een boek dat lezers met een nieuwe, frisse blik naar Bijbelverhalen laat kijken.

De zoektocht naar geluk van Inez van Oord vertaalde zich in de oprichting van Happinez, een magazine over bewustwording en spiritualiteit. Voor het schrijven van haar artikelen maakte ze regelmatig reizen naar exotische oorden en interviewde ze onder andere wijze boeddhistische monniken en lama’s. In tien jaar tijd kwamen vele spirituele stromingen voorbij, maar de Bijbel – die zij kende vanuit haar gereformeerde opvoeding – liet zij steeds links liggen.

‘Hoe komt het dat wij Boeddha omarmen als een teddybeer en de Bijbel links laten liggen?’ Die vraag nestelde zich in de gedachte van Inez van Oord. De Boeddha dame, zoals zij wel genoemd wordt door haar vele verhalen in Happinez over deze religieuze stroming, ging samen met haar broer Jos op zoek.

Is er misschien een nieuwe manier om naar de verhalen in de Bijbel te luisteren, een nieuwe manier om de bladzijden te lezen? Zijn de verhalen verkeerd uitgelegd? Zou dat zomaar kunnen? Hebben we nu nog wat aan de Bijbelverhalen uit onze jeugd? Deze vragen stelt Inez van Oord (1957) in haar boek Rebible ontdekking van vergeten verhalen. Zij kreeg daarbij hulp van haar broer Jos, theoloog, oud-predikant van de Hervormde Kapel Wierden en op dit moment interimpredikant in Baarn. Resultaat van deze zoektocht werd het boek Rebible.

Jezus liep over water, Eva at een appel, Mozes ging de berg op: veel mensen herinneren zich deze verhalen wel. Wonderlijke verhalen, moeilijk te begrijpen, iets van vroeger. Maar de verhalen horen bij onze geboortegrond. Is er een nieuwe manier om de Bijbel te lezen, naar deze verhalen te luisteren, zodat ze weer gaan spreken? Dit boek is het verslag van haar zoektocht naar deze verhalen, die voortaan op een andere manier inspireren. Samen met haar broer Jos praat Inez over dit opzienbarende boek tijdens de lezing op ? oktober in de Hervormde Kapel te Wierden.

Inez vergat de Bijbel als boek, maar bepaalde bijbelverhalen die ze gehoord had in haar kinderjaren bleven haar bij. En die verhalen vormen de structuur van het haar boek Rebible, waarin ze terug gaat naar de Bijbel met alle kennis en ervaring die ze in haar leven heeft opgedaan. Dit boek was één van de zes boeken op de shortlist voor de verkiezing Het beste spirituele boek 2018.

De schrijfstijl die ze ontwikkelde voor haar verhalen in Happinez is te herkennen in Rebible. Haar teksten zijn vlot te lezen. Ze schrijft veel in de ik-vorm en wisselt verslagen over de ervaringen van haar persoonlijke zoektocht af met interessante inhoudelijke informatie. Zo noteert zij belevingen en ontdekkingen van haarzelf en van haar broer Jos (theoloog en emeritus-predikant) tijdens hun reizen naar de Sinaï, Rome en het eiland Iona.

Praktische informatie:
Datum: 30 oktober
Tijd: Inloop vanaf 19.30, lezing van 20.00
Plaats: Hervormde Kapel Wierden
Toegang is gratis

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : blz