Waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen

Maak kans op een gesigneerde Boomhut deel 7

Heel veel kinderen hebben zitten wachten op het moment dat de nieuwe boomhut zou verschijnen en dat moment is eindelijk gekomen. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen (deel 7) is nu verkrijgbaar in de boekhandel en online.

En jij maakt kans op één van de vijf gesigneerde exemplaren van de De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen door Andy Griffiths. Je hoeft alleen deze vraag te beantwoorden!

Waarom komen er steeds 13 verdiepingen bij in de waanzinnige boomhut? Vul op onderstaand prijsvraagformulier je antwoord in.

Doe mee met de prijsvraag 

Meedoen kan t/m 18 maart 2018. De prijswinnaars worden bekend gemaakt op 21 maart 2018. Veel succes!

Interview met Andy Griffiths

Via Facebook konden kinderen een vraag stellen aan Andy Griffiths. Daar zijn hele leuke vragen en interessante leuke antwoorden uitgekomen. Die willen we graag met je delen zodat je nog meer te weten komt over De waanzinnige boomhut! Andy Griffiths vond de vraag van Lukas (8 jaar) trouwens de leukste vraag! Is er een geheime, verborgen verdieping?

Gijs (9)

Welke dromen had je als kind?
Ik hield erg van schrijven en maakte ooit een tekening van mezelf, zittend aan een bureau met een hele stapel boeken die ik had geschreven. Maar ik hield ook veel van muziek en droomde ervan een rockster te worden, zoals David Bowie. Ik heb ook een tijdje liedjes geschreven en deze met mijn vrienden opgevoerd. En ik had een terugkerende droom waarin ik opgegeten werd door een gigantische kat – maar dat was eigenlijk gewoon een nachtmerrie.

Cas (10)

Had je, toen je een kind was, je eigen boomhut? Of wenste je dat je er een had?
Ik had zelf geen boomhut, maar mijn neef David had een paar planken in de eikenboom in zijn tuin gebouwd en we hebben daar heel veel uren gespeeld.

Lucas (7)

Hoe kwam je op het idee voor de serie?
Ik werk al meer dan twintig jaar nauw samen met Terry Denton en we zijn geregeld samen weg gegaan voor een schrijf-en-teken-week aan het strand. Daar waren we dan 12 uur per dag rare verhalen aan het verzinnen en deze aan het schrijven en tekenen. Op een dag suggereerde ik om een boek te schrijven over de lol die wij hebben als we samen een boek schrijven. Ik vroeg hem toen een rare boomhut te tekenen – met een bowlingbaan en een aquarium met mensetende haaien – zodat we daar dan in dat boek in konden leven. Toen hij die tekening eenmaal gemaakt had, wilde ik in mijn verbeelding in die waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen blijven wonen.

Iris (10)

Waar haal je alle ideeën vandaan voor de nieuwe verdiepingen? (En stop alsjeblieft nooit met het schrijven van deze boeken!)

Ik ben altijd om me heen aan het kijken voor nieuwe ideeën voor verdiepingen. Ik lees veel, kijk films en documentaires en ik let goed op in het dagelijks leven. Soms verwerk ik suggesties van lezers (bijvoorbeeld Luka’s idee hieronder!). Ik schrijf elk idee – groot, maar ook heel klein – op in mijn notitieboekje. Dus als ik dan ga schrijven, heb ik een heel lange lijst van mogelijke nieuwe verdiepingen. Daaruit kies ik die ideeën die Terry, Jill en ik het leukst vinden. En wees niet bang: mijn lijst van verdiepingen is erg lang, en we kunnen er per nieuw boek maar 13 gebruiken dus voorlopig blijven we nog wel waanzinnige boomhut-boeken schrijven!

Daniel (11 jaar, groot fan en de gelukkige eigenaar van zes boeken)

Waarom heb je gekozen voor de tafel van 13 en niet voor, bijvoorbeeld, de tafel van 7 of 11?

Toen ik Terry vroeg een waanzinnige boomhut te tekenen, stelde ik voor dat hij er een bowlingbaan, een aquarium met mensetende haaien, en verder alles wat hij verzinnen kon in zou stoppen. Ik was superblij toen hij en paar uur later terugkwam met een tekening van een boomhut met 13 waanzinnige verdiepingen. Dus eigenlijk is de tafel van 13 puur toeval. Ik vond wel dat het interessant en grappig klonk om het over een boomhut van 13 verdiepingen te hebben, dus hebben we dat als uitgangspunt genomen. Bij het volgende boek besloten we om er 13 verdiepingen aan toe te voegen omdat dat in het eerste boek goed had gewerkt.

Isis (7)

Waarom schrijf je een boek over een boek dat op tijd af moet zijn, en ga je toch door met andere dingen doen?

Omdat dat precies is zoals onze eigen levens zijn! We hebben elk jaar een deadline voor het volgende boek, maar als we bij elkaar gaan zitten is Terry meestal een beetje aan het klooien en maakt hij tekeningen die niets te maken hebben met het boek dat we aan het maken zijn. Maar het zijn juist die ongeplande en onvoorspelbare illustraties die voor de beste ideeën voor het boek zorgen. Dus eigenlijk zijn we meestal niet met het boek bezig om op die manier wel met het boek bezig te zijn.

Indy (7)
Waarom zit er geen wasstraat voor mensen in de boomhut?

Goede vraag! Waarschijnlijk omdat het teveel lijkt op en douche. En wie wil er nou onder de douche als je geen ouders hebt die je eronder zetten? Aan de andere kant, wil ik altijd wel graag de autoraampjes naar beneden doen als ik door een wasstraat ga, dus wat dat betreft…

Bregje (11)

Vond je het leuk om een banaan in je oor te krijgen van Terry?

NEE! Maar ik heb wraak genomen door een ananas in zijn neus te proppen.

Dawn (9)

Wat is de naam van het land waar de boomhut staat?

Ik weet eigenlijk niet hoe dat land heet. Zoals je weet uit De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen, vonden Andy, Terry en Jill het land toen ze aanspoelden aan de kust nadat ze achternagezeten waren door Kapitein Houthoofd. Ik denk ook niet dat zij de naam van het land weten.

Jorn (12):

Wat is je favoriete verdieping?

Hmm. Naast de meloensmijtruimte, denk ik dat ik de meeste tijd doorbreng in de engste achtbaan van de wereld.

Quentin (11):

Op welke verdieping zou Terry het liefst wonen?

Ik denk dat hij het gelukkigst zou zijn in Terrystad waar iedereen gek is. Terry past daar helemaal!

Melina (10)

Hoe heb je alle smaken van de ijssalon bedacht? En dan specifiek de smaken ‘bevroren hersenen’ en ‘achterkant van de maan’?

We zijn gewoon gaan zitten en hebben geprobeerd een lijst van 78 smaken op te stellen (78 omdat dat 6 x 13 is). Als eerste schreven we natuurlijk alle ‘normale’ smaken op maar het werd moeilijker en moeilijker en toen begonnen we gewoon alles op te schrijven dat we maar konden bedenken – hoe raarder en compleet onmogelijk, hoe beter!

Lukas (8 jaar)

Is er een geheime, verborgen verdieping?

(Of kan je die niet vinden?)

Dat is een supergoed idee – ik ga zeker een verdieping toevoegen die zo geheim en verborgen is dat wij niet weten waar hij is. (We hebben, natuurlijk, ons geheime ondergrondse laboratorium maar dat is niet heel geheim omdat er een groot bord hangt met GEHEIM ONDERGRONDS LABORATORIUM.)

Lynn (4)

Sneeuwt het wel eens in de boomhut?

Ha-Ha, grappige vraag! Ik woon in Australië waar het weinig sneeuwt, dus vandaar dat eigenlijk hebben we nooit bedacht dat het zou kúnnen sneeuwen… Maar ik overweeg nu om een winter-wonderland-verdieping te maken waar er sneeuwstormen zijn, lawines en gevaarlijke, dolle sneeuwmannen.

Kayden (10)
Wat is het grappigste aan werken met Terry? Wat is je favoriete boomhut-boek? Een heb je ooit een kangoeroe in het wild gezien?

Het grappigst aan Terry – die extreem grappig is – is dat hij compleet onvoorspelbaar is. Ik weet nooit wat hij gaat zeggen of doen, of wat hij nu weer gaat tekenen. Ik vind alle boomhut-boeken erg leuk maar – op dit moment – is De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen mijn favoriet. Ik hou van alle landen die Terry bedacht heeft: vooral Waanarnia! En ja, het is erg gemakkelijk en normaal om in Australië kangoeroes in het wild te zien. Het is ingewikkelder om ze te vangen aangezien ze supersnel zijn.

Stef (8)

Waarom kom je alleen naar Nederland toe? Waar is Terry nu?

(En ik tel de dagen tot ik het nieuwe boek kan lezen!)

Terry en ik komen vaak samen tot ideeën voor de boeken, maar maken hun respectievelijke bijdragen (tekst & illustraties) meestal alleen. Ik ben gemiddeld de tweede helft van het jaar het verhaal aan het schrijven, en dan, als het verhaal er ligt, is Terry de eerste helft van het volgende jaar de 800+ illustraties aan het maken. En terwijl Terry aan het tekenen is, begin ik na te denken over het volgende boek. Een van de dingen die hierbij erg helpen – en die ik erg leuk vind om te doen – is om kinderen te bezoeken en om met hun te praten, zowel in Australië als in andere landen. Ik kan eigenlijk overal wel schrijven, maar Terry heeft zijn tekenstudio nodig om zijn werk te kunnen doen. Dus hij is veel meer thuis dan ik.

Lene (10)

Wat vind je zo leuk aan het schrijven?

Ik houd van de enorme vrijheid en de eindeloze hoeveelheid mogelijkheden die een lege pagina biedt. Je kunt beginnen met ‘Er was eens…’ en daar kan je dan letterlijk ALLES als vervolg op schrijven. Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen om de wildste en meest onwaarschijnlijke ideeën te bedenken, en om deze dan vervolgens in een verhaal te verwerken. Maar het is niet zo dat ik eerst het verhaal bedenk en dan pas ga schrijven. Het verhaal ontstaat terwijl ik schrijf, dus tijdens het schrijven ben ik niet alleen aan het creëren, maar ook aan het ontdekken!

pro-mbookslibr2 : blz