• Recepten voor het kerstdiner uit de mooiste kookboeken voor de feestdagen Recepten voor het kerstdiner uit de mooiste kookboeken voor de feestdagen

Recept: Hartige tarte tatin (met kant-en-klaar bladerdeeg)

Het makkelijke aan deze hartige taartjes is dat je het deeg gewoon over de vulling heen legt. Keer ze om na het bakken en je hebt een perfecte bodem.

Deze uientaartjes zijn hartig met een zoete touch. De gekaramelliseerde uien vormen een mooie tegenhanger met het zuur van de azijn en het romige zoute karakter van de geitenkaas. Lekker als voorgerecht of met een groene salade als licht hoofdgerecht.

Voor 4 personen

Ingrediënten

800 g sjalotten
50 g boter
+ extra om in te vetten
4 el olijfolie
8 takjes tijm
2 el suiker
2 el gerijpte balsamicoazijn
250 g bladerdeeg
100 g zachte geitenkaas

deegroller 
kommetjes
kwastje
4 taartvormpjes
van 12-14 cm doorsnee, ingevet
spektakel easy

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Halveer de sjalotten in de lengte. Verhit de helft van de boter met de helft van de olijfolie in een koekenpan en voeg de helft van de sjalotten toe. Ris de blaadjes van twee takjes tijm en voeg ze samen met de helft van de suiker en de helft van de azijn toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Roerbak kort op middelhoog vuur, zet het vuur laag en laat de sjalotten in 15 minuten onder af en toe roeren zacht worden.

Neem ze uit de pan en bak de rest van de sjalotten met de blaadjes van twee takjes tijm en de rest van de suiker en de azijn op dezelfde manier in boter en olie.

Rol ondertussen op een met bloem bestoven werkblad het bladerdeeg uit. Gebruik bij het bestuiven van het werkblad een fijne zeef. Dit voorkomt grove klontjes bloem die ervoor zouden kunnen zorgen dat de deeglagen niet goed op elkaar aansluiten

Steek met behulp van een uitsteker (of met een kom of bordje)vier cirkels uit met een doorsnee van 12 cm.

Verdeel de sjalotten over de taartvormpjes en dek af met de bladerdeegcirkels. Stop de randen goed in. Bak de taartjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat 3 minuten afkoelen op een rooster en stort de taartjes. Verkruimel de geitenkaas erover en garneer met de rest van de takjes tijm. Serveer direct.

Bak in tweeën
Omdat je de sjalotten in twee porties bakt, karamelliseren ze goed en smaken ze lekker zoet. Bak je ze in een keer, dan stomen ze gaar en karamelliseren ze minder. Je kunt natuurlijk ook tegelijkertijd twee koekenpannen gebruiken.

Op z’n kop
De originele tarte tatin is een appeltaart, waarvan de ‘uitvinding’ wordt toegeschreven aan de Franse zussen Tatin. Je kunt appels of ander fruit gebruiken, maar hartig zijn ze net zo lekker. Voor nog meer variatie dus.

Variatiëtips
Een hartige taart kun je vullen met zo ongeveer alles wat je in huis hebt.
Lorraine: Sjalotten + uitgebakken plakjes spek + geraspte gruyère + een snufje nootmuskaat.
Caprese: Gebruik trostomaatjes in plaats van de sjalotten en mozzarella in plaats van geitenkaas. Garneer met vers basilicum.
Caponata: Sjalotten + kleine blokjes aubergine + stukjes bleekselderij + blokjes tomaat + groene olijven + kappertjes. Garneer met basilicum en pijnboompitten

Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : blz