Recept: Amaretto peace cake (taart van zachte amaretti en perzik)

INGREDIËNTEN

Voor 8 personen

30 g boter, voor het invetten
bloem (tipo 00), voor het bestuiven
400 g korstdeeg (zie opmerking blz. 494)
3 el plus 1 tl marsala of dessertwijn
3 el plus 1 tl sterke koffie
200 g amaretti morbidi
(zachte Italiaanse bitterkoekjes)
380 g perziken op siroop, uitgelekt en in plakjes gesneden
poedersuiker, gezeefd, voor het bestuiven

Verhit de oven tot 180°C/gasstand 4.
Beboter een rond bakblik van 24 cm in doorsnee en bestuif het met bloem. Leg twee derde van het korstdeeg op een met bloem bestoven werkblad, rol het uit tot een vrij dunne schijf (van circa 3 mm dik) en gebruik het om het voorbereide bakblik te bekleden – de rand van de taart moet circa 4 cm diep worden. Rol de rest van het deeg uit tot een vrij dunne schijf (circa 2 mm dik) – hij moet groot genoeg zijn om de bovenkant van de taart af te dekken. Zet opzij. Roer in een kleine kom de marsala of dessertwijn en koffie door elkaar. Dompel de amaretti kort in dit mengsel, verkruimel ze dan over de bodem van het korstdeeg en bedek die er helemaal mee. Schik de perziken in een spiraalvorm op de verkruimelde koekjes. Leg de uitgerolde deegschijf op de taart en knijp de randjes dicht. Bak de taart 40 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Serveer de taart bestoven met poedersuiker.

TIP Verwarm om zelf overheerlijke perziken op siroop te maken 2 kg perziken (ca. 13 stuks) 2 minuten in een grote pan kokend water met het sap van 2 citroenen, ontvel de perziken daarna, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Doe 750 g fijne kristalsuiker in een grote pan met 2 liter water, breng aan de kook, kook een paar minuten en laat de siroop afkoelen. Doe de perziken in gesteriliseerde potten (zie blz. 306), dek ze af met de siroop, laat een beetje ruimte tussen de siroop en de bovenkant van de potten en sluit ze af. Zet de afgesloten potten in een grote pan water; houd de potten met een theedoek van elkaar gescheiden en laat het 30 minuten koken. Laat afkoelen, haal de potten uit het water en droog ze. Bewaar de perziken 1 maand in het donker voordat je ze gaat nuttigen.

Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : blz