Recept: Kerstporchetta

zeker 2 kilo buikspek, zonder zwoerd
zout en sechuan- of zwarte peper, fijngestampt in de vijzel

 

VOOR DE VULLING
30 gram grof zeezout, plus wat extra
3 eetl. sechuan- of zwarte peper, fijngestampt in de vijzel
grote bos bladpeterselie (ca. 50 gram), grof gehakt
bos tijm (ca. 25 gram), fijngehakt
6 takken rozemarijn, naaldjes fijngehakt
geraspte schil van 2 sinaasappels en 1 citroen
zaadjes uit 6-8 kardemom-peulen, uit de vijzel
6 kleine tenen knoflook, fijngehakt
80 gram hazelnoten, kort geroosterd in een koekenpan, grof gehakt
3 eetl. olijfolie

 

EXTRA NODIG
keukentouw: in 8 stukken van zo’n 30 cm lang geknipt

Let erop: het vlees moet ruim drie uur in de oven. Maar dan heeft u ook wat. Ja het is vet vlees, maar dat is er juist zo lekker aan. U kunt dit gerecht gewoon niet verpesten, als het dertig minuten langer in de oven ligt is het ook niet erg. Serveer er iets frissigs-scherps bij, ik houd van de mierikswortelmosterd. En de bietjes smaken er ook uitstekend naast.  

Zo’n flinke rollade als deze is goed voor acht tot tien personen, en wat u over heeft (als dat lukt) is de dag erna nog lekkerder.

VOORBEREIDEN
Leg het stuk vlees met de huid naar boven voor u. Kerf met een scherp mes de vetlaag in: maak lange ondiepe sneden op ongeveer acht milli- meter van elkaar. Draai het stuk om. Bestrooi het met zout en wat sechuanpeper.
 

Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel dat over het vlees. Rol het vlees strak op en bind het goed dicht met de klaargelegde touwtjes. Begin in het midden en bind de uiteinden af. Vul dan de rest van de ruimte op. 

Wrijf de rollade aan de buitenkant ook in met wat zout en sechuanpeper. Zet koud weg tot gebruik. Dit kan een dag of wat van tevoren, dan marineert het vlees lekker.

 

BEREIDEN
Verwarm de oven voor tot 230 graden.  

Haal het vlees zeker een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Druppel wat olijfolie in een braadslee en leg de rollade erin.
Rooster het vlees twintig minuten in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 150 graden en dek de rollade goed af met aluminiumfolie.
Bak hem nog tweeënhalf uur.
Verwijder het folie en bedruip het vlees met de jus uit de braadslee.
Bak het nog ongeveer vijftien minuten, zodat de korst mooi bruin wordt.

Haal de porchetta uit de braadslee en laat het vlees vijftien minuten rusten. Het kan goed vastzitten, u moet misschien even voorzichtig bikken. Snijd het in dunne plakken. Eet warm of koud.

 

Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : blz