Recepten voor het kerstdiner uit de mooiste kookboeken voor de feestdagen Recepten voor het kerstdiner uit de mooiste kookboeken voor de feestdagen

Recept: Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa

Dit is het gerecht waarvan Patrick Dempsey’s personage Renee Zellweger’s Bridget Jones vertelt dat hij het voor haar heeft meegebracht op hun denkbeeldige tweede date in de film Bridget Jones’s Baby. ‘Van Ottolenghi,’ zegt Dempsey, ‘heerlijk en gezond!’ En gemakkelijk, kunnen we wel zeggen! Wat klonk als een reclame voor dit gerecht, was in werkelijkheid iets heel anders. Het recept bestond niet eens op ons menu, dus dit is een dankbetuiging met terugwerkende kracht.

Voor vier personen (of de helft van het recept als u naar die tweede date gaat!)
100 g krenten
4 zalmfilets, met vel, fijne graatjes verwijderd (500 g)
100 ml olijfolie
4 stengels bleekselderij, in blokjes van 1 cm (180 g), bladeren verwijderd, bewaar ze als garnering
30 g pijnboompitten, grofgehakt
40 g kappertjes, plus 2 eetl. pekel
40 g grote groene olijven, ontpit, in blokjes van 1 cm (ca. 8)
1 flinke snuf saffraandraadjes (¼ theel.), gemengd met 1 eetl. heet water
20 g peterselie, grofgesneden
1 citroen: haal er met een fijne rasp 1 theel. schil af, en pers er 1 theel. sap uit
zout en zwarte peper


1. Overgiet de krenten met kokend water en zet ze 20 minuten te weken terwijl u de zalm voorbereidt en de salsa maakt.
2. Meng de zalm met 2 theelepels olijfolie, ¹∕3 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Zet hem opzij terwijl u de salsa maakt.
3. Giet 75 m olijfolie in een grote sauteerpan en zet hem op hoog vuur. Voeg de bleekselderij en pijnboompitten toe en bak ze onder regelmatig roeren 4-5 minuten tot de pitten beginnen te kleuren (houd ze steeds in de gaten, ze kunnen ineens verbranden). Haal de pan van het vuur en roer de kappertjes en de pekel erdoor met de olijven, de saffraan en het weekwater en een snuf zout. Giet de krenten af en meng ze met peterselie, citroenrasp en citroensap door het bleekselderijmengsel. Zet de salsa opzij.
4. Giet de overgebleven eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg als de olie heet is de
zalmfilets erin en bak ze 3 minuten op de velkant tot het vel krokant is. Draai het vuur halfhoog, keer de filets om en bak de
andere kant 2-4 minuten (afhankelijk van hoe gaar u de zalm wilt).
Haal de pan van het vuur en zet hem opzij.
5. Leg op elk bord een zalmfilet en schep de pijnboompittensalsa erover. Bestrooi eventueel met het achtergehouden selderijblad.

Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : blz