De keuze van Liesbeth

Liesbeth Portret

Mark Mazower: Wat je niet vertelde

 

Mark Mazower kennen wij van zijn historische boeken over de Tweede Wereldoorlog. Met zijn familiegeschiedenis had hij zich nooit zo beziggehouden en die blijkt nu juist heel fascinerend.

Mazower heeft wel gesprekken met zijn vader, maar die verzwijgt veel. Na de dood van zijn vader leest Mazower oude brieven en dagboeken. Hij duikt in archieven en zoekt naar verloren familieleden. Het resultaat is een boeiend verhaal over Joodse intelligentsia in het tsaristische Rusland, maar ook in het Rusland van Lenin en Stalin.

De grootvader van de schrijver, Max, was een socialist op de barricades. Hij was lid van de ‘Bund’, een illegale Joodse arbeidersbeweging. Nadat hij in 1907 tweemaal was gearresteerd, vluchtte hij naar Engeland en vestigde zich in de wijk Highgate in Londen, waar inmiddels veel gevluchte Russen woonden. Max praatte nooit meer over zijn eenvoudige komaf en zijn revolutionaire verleden. Tot het einde van zijn leven is hij zich echter Rus blijven voelen.

Pas in het laatste gedeelte van het boek, vertelt de schrijver iets over zijn vader; een Engelsman in hart en nieren alhoewel opgegroeid bij Russische ouders. Omdat die ouders hun familiegeschiedenissen verzwegen, kon hij assimileren in de Engelse samenleving. De auteur, kleinzoon van Max, heeft er toch goed aan gedaan om in de archieven te duiken. Het levert een boeiend verhaal op over kleurrijke familieleden.

 

 

 

 

 

 

 

      

Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : blz