De keuze van Jannie

Fullsizeoutput _49a6

Josha Zwaan: Saturnusplein 3

De nieuwe roman van Josha Zwaan begint als een verhaal over een eenvoudig meisje in 1934 dat als gouvernante gaat werken bij een rijk gezin. Het meisje, eigenlijk onderwijzeres, is onder de indruk van de stijl en voornaamheid die de familie uitstraalt. Als ze hoort dat de familie Schrijver Joods is, vertelt ze spontaan dat ook haar eigen familie van Joodse afkomst is, maar heeft gekozen voor de Nederlands Hervormde kerk. Lies is al snel thuis in het gezin en de twee meisjes accepteren haar volkomen. Vervolgens wordt ze verliefd op de oudste zoon en trouwt al snel. Haar man Daniel is een idealist en Lies ondersteunt hem in zijn strijd voor een rechtvaardige wereld. Als duidelijk wordt dat Hitler aan de macht komt, besluit de familie Schrijver te emigreren naar de Verenigde Staten. Daniel en Lies blijven in Nederland om aan de zijde van het communisme te strijden tegen onrecht en onderdrukking. Lies en Daniel hebben al een kind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als Daniel wordt opgepakt voor zijn verzetswerk is dat het einde van het kleine gezin. Daniel wordt gefusilleerd en Lies is gedwongen om met haar oudste kind onder te duiken. De kleine baby wordt ergens anders ondergebracht. Na anderhalf jaar is de oorlog voorbij, maar Lies kan het verleden niet loslaten; ze wil zich wijden aan de idealen van haar man. Van haar jongste zoon is zij vervreemd en niemand kan door haar ijzige pantser breken. Haar eenzaamheid en verbittering gaan ten koste van haar zoons, vooral de jongste heeft het zwaar te verduren.

Josha Zwaan heeft in haar vorige romans bewezen hoe zij zich in kan leven in de psychische nood van mensen. Zij heeft de verbittering en onmacht van de jonge moeder prachtig beschreven. Bijna zou je begrip krijgen voor haar liefdeloze gedrag, maar nog schrijnender is de eenzaamheid van de twee jongens.

 

boek

Saturnusplein 3

Josha Zwaan

€ 20,00
Josha Zwaan, bekend van Parnassia, schreef met Saturnusplein 3 een indringend verhaal over liefde en een verwoest leven. 1934. Lies, een gewone jonge vrouw, gaat werken voor een gefortuneerde Joodse familie. Ze beleeft enkele gelukkige jaren, zeker nadat zij en Daniel, de zoon des huizes, verliefd op elkaar worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Daniel opgepakt wegens verzetsdaden. Hij wordt gehoord, gemarteld en in 1943 gefusilleerd. Lies moet onderduiken met haar oudste zoontje, de jongste wordt elders ondergebracht. Als een andere vrouw keert zij na de bevrijding terug naar het Saturnusplein. Haar eenzaamheid en verbittering brengen haar uiteindelijk tot een onvergetelijke daad. Saturnusplein 3 van Josha Zwaan draait om loyaliteit en verraad, om grote liefde die omslaat in onmacht, hardheid en vervreemding.
Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : blz