• Kookboek van de maand oktober: Basics to Brilliance van Donna Hay, klik hier! Kookboek van de maand juli: Groene burgers

Kookboek van de Maand

 

Kookboek van de Maand oktober

Basics to Brilliance

Donna Hay

€ 35,00
Schitterend nieuw boek van Donna Hay In dit prachtig uitgegeven boek deelt Donna Hay haar beproefde basisrecepten. Bij elk gerecht worden slimme variaties gegeven, waardoor één recept, véél recepten wordt. Zo breid je op een natuurlijke manier je receptenrepertoire uit.  Wat te denken van een basisrecept voor de perfecte soufflé? Zodra je die onder de knie hebt, kun je gaan variëren. Dan zet je net zo gemakkelijk en vol vert

Basics to Brilliance: Beproefde basisrecepten van de populairste kookboekauteur van Australië

Vanaf haar achtste was de kleine Donna Hay al in de keuken te vinden. De Australische heeft inmiddels ruim 20 kookboeken op haar naam staan, evenals een eigen Donna Hay Magazine. De populairste kookboekauteur van Australië laat in een kookprogramma op 24Kitchen zien hoe we simpele gerechten uit haar nieuwste boek Basics to Brilliance klaar kunnen maken.

Waar de boeken van Donnna Hay eerder een zachte kaft hadden heeft dit boek een harde omslag. De foto’s zijn als altijd even aantrekkelijk en smakelijk maar stoerder dan in haar eerdere kookboeken. De indeling van de pagina’s oogt overzichtelijk en je krijgt veel tips, uitleg en advies over onder andere basisingrediënten, keukengerei, internationale maten en temperaturen.

De gedachte is dat als je één basis recept onder de knie hebt je daar gemakkelijk mee kunt variëren en meerdere gerechten kunt maken. Donna deelt haar beste klassiekers met ons, aangevuld met wat moderne recepten die zij zelf vaak maakt. Na elk recept volgen Donna’s persoonlijke variaties en smaakaanpassingen. Zodoende kun je met één basis recept (de basics) meerdere kanten op en tover je in een handomdraai en met een kleine smaakaanpassing iets schitterends op je bord (de brilliance).

In het 400 pagina’s tellende kookboek vind je de hoofdstukken ‘Hartig’, ‘Onmisbaar’ en ‘Zoet’, plus een woordenlijst en register. Dus geen ‘klassieke’ indeling op voor-, hoofd- of nagerecht. In het register vind je recepten in alfabetische volgorde en onder de belangrijkste ingrediënten.

Het eerste hoofdstuk ‘Hartig’ start met het recept voor ‘Gefrituurde karnemelkkip’. Je hebt 9 ingrediënten nodig, inclusief zout en peper, en de kip is te bereiden in slechts 5 stappen. Daarop volgen de variaties ‘Krokante kipburgers’ en ‘Krokante kip met karnemelkdressing southern-style’. En zo is de rest van het boek ingedeeld: één voorbeeldrecept gevolgd door twee variaties. In hoofdstuk twee, ‘Onmisbaar’ staan recepten voor allerlei soorten dressing, sauzen, puree, boter en glazuur maar ook gekarameliseerde ui, klassieke jus en de perfecte witte- of sushirijst. Het zoete gedeelte, ‘Zoet’ is gevaarlijk aantrekkelijk: kleverige chocolate chip cookies, lekker sticky apenbrood en de bescuittaart van Donna’s grootmoeder. En wat dacht je van een meringuebeslag dat altijd lukt? Dit recept wordt gevolgd door ‘De perfecte pavlova’ en ‘Meringues met rozenwater en pistachenoten’.

Helemaal achterin het boek krijg je een woordenlijst van maar liefst twaalf pagina’s waar Donna uitleg geeft over heel veel verschillende ingrediënten en diverse soorten keukengerei.

In het boek staan in totaal meer dan 200 recepten met prachtige, smakelijke foodfoto’s.
Happy cooking!

Recept: Meringuebeslag dat altijd lukt

Ingrediënten  voor 1 portie beslag
225 ml eiwit (ongeveer 6 eieren)* 
330 g fijne kristalsuiker
1 eetlepel maïzena
1½ theelepel blanke azijn

Klop met een mixer op de hoogste stand het eiwit tot zich zachte pieken vormen.

Voeg telkens 1 eetlepel suiker toe, klop tot de suiker is opgelost en voeg dan pas de volgende schep suiker toe**.

Schraap de wanden van de kom schoon nadat alle suiker is toegevoegd en klop nog 10–15 minuten of tot het mengsel dik is en glanst***.

Meng de maïzena en azijn in een kleine kom tot een glad papje.

Voeg het maïzenamengsel toe aan het eiwitmengsel en klop tot alles goed is gemengd****.

Zie het hiernavolgende recept De perfecte pavlova voor het bakken van dit meringuebeslag.

Voetnoten
Meringue maken vereist kennis. Weeg je ingrediënten zorgvuldig af, ook de eiwitten, want niet alle eieren zijn even groot. Verse eieren op kamertemperatuur geven het beste resultaat; je kunt ze mooi luchtig en volumineus opkloppen en ze blijven stabieler tijdens het bakken.

** Oefen geduld als je de suiker geleidelijk aan het eiwit toevoegt. Elke eetlepel suiker moet eerst opgelost zijn voor je de volgende scheerbij doet.

*** Klop het meringuebeslag niet te lang. Het is klaar als het dik en glad is en glanst en er geen suikerkorrels meer in zitten. Dat kun je controleren door een beetje van het beslag tussen je duim en wijsvinger te wrijven.

**** Zie het recept De perfecte pavlova hieronder voor het bakken van dit meringuebeslag.

TIP
Maak liever geen meringue op vochtige dagen. Door te veel vocht kan meringue tijdens of na het bakken inzakken.

 

 

De perfecte pavlova

Voor 8-10 personen
1 x basisrecept meringuebeslag dat altijd lukt
375 ml single cream*, geklopt frambozen, passievruchtenpulp en partjes perzik, voor erbij

Verwarm de oven voor op 150 °C. Teken met een potlood een cirkel van 20 cm op een vel bakpapier. Leg het vel op
de potloodzijde op een licht ingevette bakplaat*.

Schep het meringuebeslag in de cirkel en maak een mooie ronde
vorm. Verlaag de oventemperatuur tot 120 °C en bak 1 uur. Laat volledig afkoelen in de gesloten oven**.

Leg de pavlova op een schaal of bord, schep er de slagroom, frambozen, passievruchtenpulp en perzik op en dien op.

Voetnoten
Leg het bakpapier met de potloodzijde naar beneden op de bakplaat, zodat het potlood niet afgeeft op de meringue.
** Laat de meringue langzaam afkoelen in de oven, met de ovendeur dicht; het liefst een hele nacht.

 

 

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken
Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : blz