Interview Paul van Loon over griezelen

Paul van Loon is al meer dan 30 jaar kinderboekenschrijver. Hij is het meest bekend van zijn boeken over De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks. Schrijven doet hij ’s nachts… Dan komt hij in de Andere Werkelijkheid terecht, waar hij de inspiratie van zijn boeken vol grumor vandaan haalt. Maar grumor, wat is dat eigenlijk? We voelden Paul van Loon aan de tand…

Wat is het allerleukste aan het schrijven van griezelige verhalen?

“Ik kan alle gekke griezelige dingen bedenken die ik maar wil, alleen zorg ik ervoor dat ze gezellig griezelig blijven (griezéllig noem ik dat) en niet gruwelijk worden. Al die verhalen spelen zich als een film af in mijn hoofd. Dus terwijl ik het boek schrijf zit ik ook nog lekker naar een griezelfilm te kijken, over Dolfje Weerwolfje bijvoorbeeld in GriezelWielen!”

Het schijnt dat je boeken vol zitten met grumor. Wat is dat?

“’Grumor’ is een woord dat ik in 1996 bedacht heb voor mijn boek Nooit de buren bijten! Grumor betekent: griezelen met humor. Want dat is het allerleukste, vind ik zelf. Je moet om een griezelboek ook kunnen lachen. Griezelen en lachen, dus.”

En wat is nou het geheim van die zonnebril?

“Ha ha! Je vindt het antwoord hieronder.”

Hoe kwam je erop om griezelboeken te gaan schrijven?

“Ik heb zelf altijd van spannende, griezelige en grappige verhalen gehouden. Dus toen ik ging schrijven, kwamen die er vanzelf uit.”

Wat vind jij zelf het allerbeste griezeligste boek?

“Pfff, dat is moeilijk te zeggen. De Heksen van Roald Dahl vind ik een heel goed griezelboek. En voor volwassenen It van Stephen King.”

Als jij uit al je boeken moest kiezen welk boek je het beste vindt, welke zou dat dan zijn en waarom?

“Dat kan ik onmogelijk zeggen. In elk geval zijn De Griezelbus 1 en het eerste boek over Dolfje Weerwolfje de twee belangrijkste boeken voor mij geweest, omdat ze mij allebei in nieuwe werelden lieten belanden, waar ik daarna nog veel meer boeken over kon schrijven!”

En hoe zat het nou met die zonnebril?

Verschillende verhalen doen de ronde over de zonnebril van Paul van Loon. Hij zou rode ogen hebben. Hij zou een vampier zijn… Het volgende verhaal wordt verteld in de familie Van Loon:

‘Toen Paul pas geboren was en nog zo klein als de Dolfje Weerwolfje-knuffel, lag hij in zijn wiegje en huilde. Hij huilde dag en nacht. Zijn moeder zette hem voor het raam, zodat het zonlicht lekker in zijn wiegje scheen. Paul huilde nog harder. Toen kwam kwam zijn moeder op het idee om baby Paul een piepklein zonnebrilletje op te zetten. Sindsdien heeft hij niet meer gehuild.’

Vraag hem nooit zijn bril af te zetten…

 

 

2 oktober 2017 Interview Paul van Loon voor Blz. Kinderboekenweek flyer, Copyright auteursportret Paul van Loon: TUFFCAT MEDIA

 

Waarom Blz.
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : blz