Start Workshop Poëzie

dinsdag 25 september 2018 20:00
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Nieuwe Workshop Poëzie

Piet -portret 1-225x 300 (1)

Boekhandel Coelers organiseert voor de zesde keer een workshop poëzie. Piet Janssen, bekend  van zijn dichtbundel ‘Weg van het sprookje’, neemt u mee in de wereld van het gedicht. 

 

  • Tijdens iedere bijeenkomst zal Piet Janssen u een tiental gedichten aanbieden, van verschillende dichters. Deze gedichten zijn heel divers. Ze verschillen onder andere in vorm, taalgebruik, thematiek en stijl. Hedendaagse gedichten worden vergeleken met oudere gedichten.
  • We zullen ook ingaan op uw eigen beleving: Vindt u het gedicht bijvoorbeeld mooi of juist oninteressant en waarom vindt u dat? En we zullen uitzoeken wat de dichter drijft tot juist dit gedicht en hoe het gedicht tot stand komt.

 

Piets uitdaging is dat u zover komt dat u (nog) helderder krijgt wat uw smaak is en dat u uw waardering voor (bepaalde vormen van) gedichten en poëzie kunt onderbouwen. En, om aan den lijve te ervaren wat een dichter doet, is er ook elke keer een heel kleine huiswerk- schrijfopdracht n.a.v. een besproken tekst. Laat het woord ‘huiswerk’ u niet afschrikken, het is erg leerzaam en u zult geïnspireerd raken!

Deze complete workshop kost slechts € 29.50, incl. een hapje en een drankje. Piet zal deze keer werken met de gedichten uit de bloemlezing 'Uit de bundel'. Wij verzoeken u vriendelijk deze bloemlezing bij ons aan te schaffen, u heeft de bundel tijdens de workshop nodig. De workshop is geschikt voor zowel nieuwe als eerdere deelnemers en bestaat uit 4 dinsdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur. De data zijn: 25 september, 23 oktober, 13 november en 11 december.

Klik hier om u aan te melden! (vermeld u naam en telefoonnummer!) 

Dichters uit de bundel

auteur onbekend

€ 29,95
In Dichters uit de bundel zijn de meest recente periode en de vernieuwingen van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie in kaart gebracht. Ook laat deze bloemlezing zien hoe de dichter zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel profileert en welke weerslag dat heeft op de poëzie in het algemeen. Om tot deze bloemlezing te komen begaven de samenstellers zich op internet, op (poëzie)festivals en in lokalen waar de poetry slam wordt bedreven. Dichters uit de bundel is daardoor niet alleen een nieuw en eigenzinnig overzicht van de moderne en hedendaagse poëzie, maar toont ook de nieuwste 'hits'. Deze niet-canonvormende bloemlezing bevat een overzicht van klassieke gedichten die de traditionele begrenzing van de (papieren) bundel negeren en op hun eigen wijze tot het nationale cultuurgoed zijn gaan behoren. Deze gedichten hebben zich los gezongen van het papier. Denk bijvoorbeeld aan 'een nieuwe lente en een nieuw geluid' (Gorter), 'voor wie ik lief heb wil ik heten' (M.Vasalis), 'de witte fuckende konijnen' (Els Moors) of 'soms moeten alle mannen gewoon even weg' (Ellen Deckwitz). (Fragment uit de inleiding) Wanneer heeft u voor het laatst een dichtbundel gekocht? In de boekhandel doen autobiografieën van voetballers, zoals Gijp van Michel van Egmond, of literaire thrillers van Saskia Noort, of semiliteraire erotische literatuur van E.L. James het goed. Literatuur en in ernstige mate poëzie zetten elk jaar minder om. Tegelijkertijd zijn de drukkosten lager dan ooit en werden er in 2016 voor de VSB Poëzieprijs toch maar weer 114 titels ingestuurd. De bundels worden grotendeels in kleine oplage van tussen de tweehonderd en vijfhonderd exemplaren gedrukt (om in aanmerking te komen voor een werkbeurs van het Nederlandse Letterenfonds is driehonderdvijftig exemplaren een minimum) en die wacht een eeuwig leven in de ramsj en uiteindelijk een tragische begrafenis in de oudpapierbak, zeker als de dichters à over een niet al te grote charitatieve familie en/of vriendenkring beschikken. Maar met die tragiek bent u, als poëzieliefhebber, allang bekend. Sterker nog: u bent er debet aan. Net zoals de dichters die deze tendens - onbedoeld - in gang hebben gezet, waarover later meer. (...) Waarom beginnen we met een (somber) verhaal over de status van de poëzie en over de verkoop van dichtbundels? Omdat dit verhaal illustreert hoe onbelangrijk een dichtbundel in wezen is (en dat illustreren wij weer door voor u honderden gedichten uit die bundels te halen). De poëzie is niet dood, maar de bundel is dood. Poëzie leeft volop buiten de bundel: online op Facebook en weblogs, op straat, in bloemlezingen en bovenal op podia, zoals De Nacht van de Poëzie, Dichters in de Prinsentuin, of Kunst- en Poëziefestival Watou.
Waarom Blz.
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : blz