Interview Erik Scherder over zijn nieuwste boek

Stel dat u op jongere leeftijd met vioolspelen was begonnen, of stel dat u een groter talent had gehad voor muziek maken, was u dan ook fitter en gelukkiger geweest?
Als ik heel vroeg, dus voor mijn zevende levensjaar, was begonnen, dan was ik wellicht, als ik veel talent had gehad, ooit een beroemd violist geworden. Maar of me dat gelukkiger had gemaakt dan ik nu ben…? Ik ben nu óók heel gelukkig, met natuurlijk in het achterhoofd (maar dat geldt voor iedereen denk ik) altijd de kanttekening dat er andere factoren zijn dan werk die (erg) zorgelijk kunnen zijn...

Muziek maakt een mens fitter en gelukkiger. Doet lezen dat ook?
Absoluut! Iedere vorm van cognitieve inspanning die als heel uitdagend en fi jn wordt ervaren, draagt bij aan een gevoel van genieten, en biedt een soort beloning. Muziek heeft daarnaast unieke eigenschappen zoals melodie, timbre en ritme, en die dragen weer bij aan het ervaren van unieke emoties. Een boek kan uiteráárd ook emotioneren, en dat geldt ook voor fi lm en beeldende kunst. Maar daarbinnen lijkt muziek een unieke positie in te nemen. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig mensen die níét geraakt worden door muziek.

Maakt het dan uit of je literatuur of spanning leest? Of poëzie, omdat dat meer met muziek te maken heeft?
Ik ken geen studies die precies deze specifi eke vraag onderzocht hebben, dus daar zou ik een slag naar moeten slaan. En schrijven, maakt dat wat uit voor de fi theid van je hersens? Iedere vorm van uitdaging, nieuwe dingen doen, je grenzen verleggen, nadenken, jezelf ‘monitoren’, is een en al verrijking. Dat geldt dus ook voor het schrijven.

Schrijvers zeggen weleens dat schrijven eigenlijk helemaal niet leuk is, maar vooral keihard werken. Vindt u dat ook?
Het is zeker keihard werken! Maar het gevoel dat je daarbij nieuwe stappen maakt, hoofdstukken ‘afschrijft’, is zo’n krachtige vorm van beloning, daar geniet je gewoonweg van. En dat genieten is weer een geweldige impuls voor je neuronale netwerken.

En schrijvers zeggen ook weleens dat ze dan wel soms in een ‘flow’ terechtkomen, die heel erg gelukkig maakt en heel veel energie oplevert. Is dat ongeveer hetzelfde als met muziek?
Dat zou zeker vergelijkbaar kunnen zijn met de ervaring die het maken van muziek met zich meebrengt. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook hier geldt dat ik geen studies ken die precies deze vergelijking hebben onderzocht. Het lijkt me trouwens ook lastig wetenschappelijk te onderzoeken.

Zou het uitmaken met welk instrument je muziek maakt? Bij vioolspelen heb je een bepaalde houding, met een piano of gitaar of drums weer een andere. Heeft dat er ook mee te maken, of is het alleen een mentale kwestie?
Wat bedoel je precies? Wat zou dat uitmaken voor wat? De lichamelijke inspanning verschilt wel wat per instrument. Drummen is bijvoorbeeld duidelijk het meest intensief. In een fanfare spelen (dus lopen en spelen tegelijk) is een optimum. Dat is meetbaar, en is ook vastgesteld.

 

 

13 november 2017 Interview Erik Scherder voor Blz. Sinterklaas folder, Copyright auteursportret Erik Scherder: ©Keke Keukelaar

 

Waarom Blz.
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : blz