Recept uit Heel Holland Bakt

In Leer bakken met Hans deelt Heel Holland Bakt-winnaar Hans Spitsbaard zijn bakgeheimen. Hij verklapt al zijn bakgeheimen. Als beste thuisbakker van Nederland leert Hans je stap voor stap hoe je de prachtige taarten uit het programma thuis zelf kunt maken: van een simpel koekje tot echte patisserie. Met de leukste recepten uit het tv-programma en vele extra’s.

Recept uit het Leer bakken met Hans: Citroen tartelettes

Goed te doen
Bij het maken van tartelettes gebruik ik altijd geperforeerde bakringen van het merk De Buyer. Deze ringen zorgen voor een iets strakker resultaat en je hebt geen blindbakvulling nodig. Prepareer de vormpjes op dezelfde manier, maar bak de bodempjes 15 minuten.


Bereiding

  1. Zoet amandeldeeg
    Meng de boter met de poedersuiker, het ei en het zout in de staande tafelmixer. Voeg vervolgens de bloem en het amandelmeel toe en kneed kort door tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koel­kast rusten.
  2. Citroencrèmeux
    Week de gelatine 5 minuten in koud water. Breng het citroensap met de kristalsuiker aan de kook. Klop ondertussen de eieren los en weeg 100 g af. Giet het hete citroensap al roerend bij de eieren. Voeg de citroenrasp toe en giet het mengsel terug in de pan en verhit het tot 85 °C. Giet het vervolgens in een mengkom en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Laat de crèmeux 5 minuten afkoelen. Voeg de boter toe en roer tot een egale massa. Laat de crèmeux verder afkoelen in de koelkast.

 

  1. Italiaanse meringue
    Doe het eiwit in de mengkom van de staande tafelmixer. Breng 200 g van de kristalsuiker met 50 ml water aan de kook tot 120 °C. Begin met het kloppen van het eiwit zodra de suikersiroop 110 °C is. Doe wanneer het eiwit schuimig is de overige 50 g kristalsuiker erbij. Schenk de hete suikersiroop in een dun straaltje bij het schuim. Klop het geheel ongeveer 8 minuten op middelhoge snel­heid door tot een stevige meringue.
  2. Deegvormpjes maken
    Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakringen in en rol het zoete amandeldeeg uit tot ongeveer 3 mm dikte. Steek met de bakringen cirkels uit voor de bodempjes en gebruik het overige deeg om de zijkanten te bekleden. Prik met een vork gaatjes in de bodempjes en snijd de randen aan de bovenkant netjes bij. Zet de beklede vorm­pjes ongeveer 10 minuten in de vriezer.

5-6-7. Bakken en vullen
Prik met een vork gaatjes in de bodempjes en bekleed ze met bakpapier. Vul ze vervolgens met de blindbakvulling. Bak de bodempjes ongeveer 10 minuten in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodempjes in ongeveer 10 minuten gaar. Verwijder de bakringen en laat de bodempjes goed afkoelen. Klop de afge­koelde citroencrèmeux nog even door, schep hem in een spuitzak en vul de bodempjes ermee. Vul de spuitzak met een glad spuitmondje met meringue en spuit kleine dopjes op de tartelettes. Garneer met gedroogde koren­bloemetjes en limoenrasp.

Technische tip:
Tartelettebodempjes kun je mooi glad maken door een zeef te gebruiken als schuurpapier. Haal de afgebakken bodempjes een aantal keer voorzichtig over een zeef, tot alle oneffenheden weg zijn.

 

Heel Holland Bakt - Leer bakken met Hans

Hans Spitsbaard

€ 10,00

In leer bakken met Hans deelt HHB-winnaar Hans Spitsbaard zijn bakgeheimen

Heel Holland Bakt winnaar Hans Spitsbaard verklapt je in het bakboek Heel Holland Bakt - Leren bakken met Hans al zijn bakgeheimen. Als beste thuisbakker van Nederland leert Hans je stap voor stap hoe je de prachtige taarten uit het programma thuis zelf kunt maken: van een simpel koekje tot echte patisserie. Met de leukste recepten uit het tv-programma en vele extra's.

Hans Spitsbaard is de jongste winnaar van Heel Holland Bakt ooit. Deze student Technische Bedrijfskunde wist de harten van de jury en de kijkers te veroveren met zijn overheerlijke baksels en vrolijke persoonlijkheid.

Ingrediënten – Voor 6 stuks

Zoet amandeldeeg

150 g boter + extra om in te vetten

90 g poedersuiker

50 g ei (ongeveer 1 ei)

3 g zout

250 g bloem

35 g amandelmeel

Citroencrèmeux

2 blaadjes gelatine

100 g citroensap

+ rasp van 1 citroen

80 g fijne kristalsuiker

100 g ei (ongeveer 2 eieren)

150 g boter, op kamertemperatuur

Italiaanse meringue

100 g eiwit (ongeveer 3 eiwitten)

250 g fijne kristalsuiker

Garnering

gedroogde korenbloemetjes

rasp van 1 limoen

Dit is je bakgerei

Staande tafelmixer

Keukenthermometer

2 spuitzakken

6 lage bakringen van ongeveer 8 cm doorsnede

Blindbakvulling (keramische bonen of een pak gedroogde bonen)

Waarom Blz.
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : blz